20 Mart 2016 Pazar

Akım, Gerilim, Direnç, Güç Birimleri

Elektronik devrelerde, devre elemanları üzerinde çeşitli ölçümler yaparken, yaptığımız ölçümlerde birimleri tanımlamamız gerekir. Mesela, devrede, istediğimiz noktadaki gerilimi ölçerken ölçtüğümüz gerilimin birimini de belirtmemiz gerekir. 

Elektronik devrelerde devre üzerinde ölçüm yaparken ya da  elektronik devre elemanlarının değerleri bulurken bazı ölçüm cihazlarını kullnırız. Bu ölçüm cihazlarından bazıları şunlardır:
  • Dijital ölçü aleti
  • Anolog ölçü aleti 
  • Osilaskop
Aşağıdaki resimde dijital ölçü aleti gösterilmektedir. 

avometre
şekil 1


Bu ölçü aletine dikkatlice bakılacak olunursa gerilim, akım, direnç ölçmek için çeşitli kademeler bulunmaktadır. Mesela direnç kademesinde kohm, Mohm seviyesinde ölçüm gerçekleşebilmektedir.

Dolayısıyla akım, gerilim, direnç , güç birimlerini bilmezsek istediğmiz ölçümleri gerçekleştirmemiz mümkün olmayacaktır. 

Aşağıdaki tabloda bazı elektriksel büyüklüklerin birimleri ve bu büyüklükleri ölçmek için kullanılan ölçü aletleri yer almaktadır. 

akım, gerilim, direnç, güç birimleri
şekil 2
Aşağıdaki videoda akım, gerilim, direnç , güç birimleri anlatılıp , bu elektriksel büyüklüklerin birimleri arasındaki dönüşümler ile ilgili örnek sorular çözülmüştür. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder