14 Şubat 2016 Pazar

Pic Programlamaya Giriş

Pic programlama, elekronikde  program tabanlı devreler oluşturmak için kullanılan  bir yapıdır. Aslında pic programlama yapabilmek için hem programlama bilgisinin olması gerekir hem de yeteri kadar elektronik bilgisine sahip olmak gerekir.


Pic programlama da birçok programlama dili kullanılarak programlama yapılabilir. Pic programlamada kullanılan dillernden bazıları şunlardır:
  • Assembly ile programlama
  • Pic Basic ile programlama
  • Micro C ile programlama 
  • CCS C ile programlama
  • Pic C ile programlama
  • Pascal ile programlama
Günümüzde pascal , assembly gibi programlama dilleri artık fazla kullanılmamaktadır.  Kullanıcıların çoğu artık C tabanlı programlama dillerini tercih etmektedirler. elektronikderslerim.blogspot.com adresindeki derslerimizde de CCS  C dili kullanılarak programlama yapılacaktır.

PİC PROGRAMLAMA YA BAŞLAMADAN ÖNCE...

Arkadaşlar PİC Programlama aslında çoğu elektronik bölümleriyle alakalı bölümleri okuyan öğrencilerinin ve bu işi hobi olarak yapmak isteyenlerin öğrenmek istediği bir konudur.  Pic programlamaya başlamadan önce bazı elektronik konularda bilgi sahibi olunması önemlidir. Bu konulardan bazıları şunlardır:
  • Temel elektronik devre elemanları
  • Dijital elektronik temel konuları(sayı sistemleri, kapılar vb.)
  • Mikrodenetleyici entegreleri için katolog bilgileri okuma
Kısacası pic programlamaya başlamadan önce temel elektronikle ilgili temel konuları  kavramamız gereklidir. 

CCS C PİC PROGRAMLAMA DİLİ

Sıra geldi pic programlamaya. Pic programlaya başlarken temel seviyede programlama bilgisine sahip olunması önemlidir. Eğer programlamayla ilgili herhangi bir bilginiz yoksa programlama mantığının kavranması gereklidir. Derslerimizde CCS C dilini kullanacağımız için C programlama dilinin mantığını kavramamız gereklidir.  

C dilinin mantığını öğrendikten sonra pic programlamaya başlanılabilinir.  Günlük hayatta kullanılan elektronik devrelerin bazıları mikrodenetleyici entegreleri kullanılarak yapılmıştır. Bu denetleyicilerin bir kısmına gereken kodlar yüklenmiştir ve böylece elektronik devrelere bu denetleyiciler vasıtasıyla istenilen şekilde çalışırlar.  

CCS C programlama dilinde kodları yazıp derlemek için kullanılacak derleme CCS C derleyicisidir. Bu derleyicinin demo versiyonu  http://www.ccsinfo.com/ccsfreedemo.php adresinden indireebilirsiniz.

Kodlar,  basit bir metin belgesinde yazılıp , CCS C compiler derleyicisinde derlenebilir. Yazılan kodlar derlenip, kodun HEX dosyası alınır ve entegreye yüklemek için hazır hale getirilir. 

MİKRODENETLEYİCİLER İLE NASIL ELEKTRONİK DEVRE YAPILIR?

Örnek üzerinden düşünecek olursak diyelim ki elimizde bir devre olsun. Bu devre bir led animasyon devresi olsun devreyi yaparken izlenecek adımlar şunlardır:

  1. Devre bir plaket üzerine ya da board üzerine kurulur
  2. Devre üzerinde kullanılacak entegreye yüklenecek program kodları bir derleyicide yazılır.
  3. Derleyicide yazılan kodlar arayüz programlarından biriyle programlama kartları vasıtasıyla pic mikrodenetleyicilere yüklenir. 
  4. Devre tamamlanmış olur ve çalıştırılır. 
Aşağıdaki resimde butonlarla kontrol edilen bir led animasyon devre örneği görülmektedir. Bu devre yapılırken yukarıda listelenen adımlar sırasıyla izlenir.


pic programlayıcı


PİC MİKRODENETLEYİCİ ENTEGRELERİ

Pic mikrodenetleyici entegrelerine yüklenen kodlarla devreler kontrol edilir. Bu entegreler çok çeşitlidir ve hepsinin kendine has giriş-çıkış birimleri vardır. Bu bilgiler internette pek çok yerde mevcuttur. Aslında katolog okumayı bilenler için her entegrenin kendine has katolog bilgisi internette mevcuttur. 

PİC PROGRAMLAMA KODLARI NEREYE  YAZILIR?

Pic programlama kodları derleyici olarak adlandırılan  arayüz programlarına yazılır. Örneğin CCS C dili ile kod yazarken Pic C Compiler derleyicisini kullanabiliriz. Aşağıdaki resimde Pic C derleyicisinde yazılmış CCS C kodları görülmektedir.

ccs c pic programlama


Aslında Pic Programlama çok  geniş bir alan hatta bu işi meslek olarak yapanlar da var. Meslek liselerinde elektrik-elektronik teknolojisi alanlarında ve bazı mühendislik alanlarında Pic programlamanın anlatıldığı dersler de mevcuttur.  

YAZILAN KODLARI NASIL UYGULARIM

Programlama dillerinde yazılan kodlar ya simülasyon programlarında ya da yapılan bir elektronik devre üzerinde bulunan entegrelere yüklenerek denenebilir.

Simülasyon programı olarak pek çok kişinin kullandığı , oldukça popüler bir program olan PROTEUS programı kullanılabilir.


Aşağıdaki video da Pic programlama için giriş seviyesinde bazı bilgiler mevcuttur.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder