26 Şubat 2016 Cuma

İsis' de Elektronik Devre Çizimi ve Simülasyonu

İsis'de Devre Çizimi İçin Ön Şart Nedir?

Proteus İsis' de elektronik devre şeması çizimi yapabilmek için öncelikle elektronik bilgisi olması bir avantaj sağlar. Yapacağımız devreye de hakim olmamız gerekir. Ayrıca devredeki elektronik devre elemanlarının bazı temel özelliklerini bilmemiz gerekir.

İsis  programında  çizim yaparken aşağıdaki adımlar uygulanır:
  • Öncelikle elimizde çizilecek devrenin her  görünümüne sahip olunması gerekmektedir. 
  • File-New Project kısmından yapılacak proje için isim oluşturulur ve proje sayfası açılır.
new project

  • Daha  sonra araç çubuğunda yer alan component mode simgesine tıklanır ve pick devices simgesine tıklanır. 
pick devices

  • Yukarıdaki resimdeki P (pick devices) simgesine tıklanır.
eleman seçme

  • Pick devices penceresinden seçilmek istenen eleman 'keywords'  kısmına yazılır ve ekrana çıkan elemanna çift tıklanarak eleman Devices kısmına gelir. Örneğin bir adet kırmızı led seçelim ve elemanları devices penceresine getirelim.                                                                 

  • Bu şekilde eklenmek istenen elemanlar yukarıdaki adımlar izlenerek teker teker seçilir ve çalışma ekranına getirilir. 
  • Daha sonra elemanlar arasında bağlantı yapılır. Bu bağlantıyı yapmak için  mouse elemanın bacağı üzerine getirilir ve anında bir bağlantı simgesi görünün ve diğer elemanla bağlantı gerçekleştirilir. 
eleman bağlantı

  • Bu şekilde devre çizimi gerçekleştirilmiş olur. 
isis devre çizimi
  •  Son adım olarak ise simülasyon için simülation simgesine tıklanır ve devre çalıştırılır. İsis' de devre çalışma mantığı genel olarak bu şekildedir. 
isis devre simülasyonu


Yukarıdaki adımlar izlenerek proteus'da bir devrenin şeması çizilir ve simülasyonu gerçekleştirilir.     Devre üzerinde simülasyonu gerçekleştirdikten sonra istenilen noktlar üzerinde gerekli ölçümler         yapılır ya da başka işlemler gerçekleştirilir.

Aşağıdaki video'da bir, bir buton , direnç ve 5 voltluk batarya elemanlarından oluşan bir devre yer almaktadır. Devre kurulduktan sonra simülasyonu yapılmıştır ve butona basılınca ledin yanması sağlanmıştır. Ayrıca devredeki dirence ve lede paralel olarak birer tane voltmetre bağlanmıştır ve bu elemanlar üzerindeki voltaj ölçümleri yapılmıştır.  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder