15 Şubat 2016 Pazartesi

İsis'e Giriş

Proteus Nedir ve Ne İşe Yarar?

Günümüzde pek çok elektronik devreyle karşı karşıya bulunmaktayız. Bilindiği gibi elektronik devreleri de oluşturmak için elektronik devre elemanlarına ihtiyaç duyulur. Elektronik devreler plaketlere ya da bread board lara kurulur  fakat zaman zaman kurmak istediğimiz devrelere ait elektronik elemanları bulamayabiliriz ya da devreleri plaketlere ve bread board lara kurmak için yeterli zamanımız olmayabilir. İşte bu noktada bilgisayarda devre çizebileceğimiz ve daha çabuk baskı devre oluşturabileceğimiz bir programa ihtiyaç duyarız. PROTEUS, bu programlardan bir tanesidir ve oldukça geniş bir kütüphaneye sahiptir.

Proteus ikiye ayrılır:
  1. İsis (Devre şeması çizim programı)
  2. Ares (Baskı devre çizim programı)
Proteus programının demo versiyonunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz :
http://www.labcenter.com/download/prodemo_download.cfm#professional

İsis Programı Nedir Ve  Ne İşe Yarar?

İsis, devre şeması çizim programıdır. Aynı zamanda İsis programında çizilen devrelerin simülasyonu yapılabilir. Simülasyon kavramının içinde pek çok bilgiden bahsedebiliriz. 

Peki isis programında neler yapılabilir:
  • İstenilen düzeyde elektronik devreler çizilebilir
  • Çizilen devrelerin istenilen noktalarında akım,gerilim, güç vb. ölçümler yapılabilir
  • Oluşturulan devrelerin giriş çıkış sinyalleri ölçülebilir.
  • Oluşturulan devrelerin akım gerilim karekteristikleri incelenebilir. 
Yukarıda sıralanan maddelere ek olarak isis de yapılabilecek pek çok işlem bulunmaktadır. Şöyle bir örnek verecek olursak, bir dijital saat devresi yapılmak isteniyorsa , devreyi plakete kurmadan önce proteus da çizebiliriz . Gerekli elemanların bağlantılarını isiste yapıp , devrede pic mikrodenetleyici entegresi kullanılıyorsa , bu entegrelere gerekli kodları yükleyerek devrenin çalışmasını isis de gözlemleyebiliriz. 

Tabi ki şöyle bir gerçekten de bashsetmek istiyorum. İsis de simülasyonunu yaptığımız ve çalıştığını gözlemlediğimiz her devre plakete kurulduğunda , plakete  ya da bread board a kurulan her devre çalışmayabilir. Bu da elekronik elemanların toleranslarından ve kullanılan simülasyon programlarının ne kadar hassas ya da programların gerçeğe yakın sonuçlar verip vermemesinden kaynaklanır. 

Aşağıdaki resimde İsis de kullanılan bazı ölçüm cihazlarının resmi yer almaktadır. 


Yukarıdaki resimde isis de kullanılan osilaskop, voltmetre, ampermetre, frekansmetre, lojik analizör gibi sıklıkla kullanılan ölçüm cihazları yer almaktadır. Tabi ki bu cihazların haricinde başka ölçüm cihazları da yer almaktadır. 

İsis de pek çok elektronik devre elemanı yer almaktadır. Bu da isisin kütüphanesinin ne kadar geniş olduğunu göstermektedir. İsis de direnç, kondansatör, bobin, display,  entegre ve bunlara ek olarak birçok elektronik devre elemanlarının çeşitleri yer almaktadır. 

Aşağıdaki resimde İsisde bulunan elektronik elemanların küçük bir kısmı yer almaktadır.



Yukarıdaki resimde   elektronik devre elemanlarının çok az bir kısmı yer almaktadır. Bu elemanlara ek olarak çok fazla eleman isis kütüphanesinde bulunur. 

Aşağıda yer alan video da isis programıyla ilgili genel bilgiye ulaşabilirsiniz. 

                                   
                                     
                   









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder